Cea mai buna reteta de cozonac fara framantare

18/11/2021
Reliana B.

Ingrediente:

  • 1 kg făină 000; 
  • 500 ml lapte + 100 ml lapte pentru dizolvat drojdia; 
  • 150 gr zahăr; 
  • 100 gr unt topit; 
  • 50 gr drojdie proaspătă; 
  • 5 gălbenușuri de ou + 1 ou întreg pentru uns; 
  • 5 linguri de ulei; 
  • O esență de vanilie; 
  • Coaja rasă de la o portocală sau o lămâie; 
  • Un praf de sare.

  • Ingrediente pentru umplutură:
  • 250 gr sâmburi de nucă; 
  • 150 gr zahăr; 
  • 50 gr stafide; 
  • 5 albușuri de ou; 
  • 2 linguri de cacao; 
  • O esență de rom.

Iti recomandam sa folosesti "Tava de cozonac de la Schmitter", aceasta are un invelis ceramic

Mod de preparare 

Făina se amestecă într-un bol împreună cu sarea. Untul se topește la cuptorul cu microunde sau la bain marie și se lasă să se răcească. Laptele se încălzește ușor și se amestecă cu zahărul, coaja de portocală sau lămâie și esența de vanilie. Amestecă până când se topește zahărul. 

Într-un bol adaugă drojdia și adaugă aproximativ 100 ml de lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una-două linguri de făină peste. Amestecă totul bine până când se dizolvă complet drojdia și obții o compoziție omogenă. Las-o deoparte să se odihnească până când începe să crească compoziția, deoarece aceasta va fi maiaua pentru cozonac. 

Într-un bol separă gălbenușurile de albușuri și amestecă gălbenușurile cu 5 linguri de ulei șu untul topit. În bolul cu făină încorporează treptat maiaua crescută pentru cozonac, laptele îndulcit și apoi gălbenușurile pe care le-ai amestecat cu ulei și untul topit. Amestecă totul foarte bine cu mixerul sau cu mâna până ai obținut un amestec omogen, ușor elastic. 

Când ai obținut o bilă de aluat, pune-o într-un bol, unge cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop, după care lasă-l într-un loc călduț, ferit de curent de aer, până când aluatul își va dubla volumul. Între timp, pregătește umplutura pentru cozonac. 

Bate albușurile spumă și adaugă treptat zahărul până obții o bezea lucioasă și fermă. Bezeaua obținută amestec-o cu restul ingredientelor pentru umplutură.

După ce aluatul de cozonac a crescut suficient, împarte-l în 4 bucăți egale ori în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să pui cozonacii. Întinde fiecare foaie de aluat, peste întinde umplutura de nucă pe întreaga suprafață, rulează ușor și procedează la fel și cu următoarea foaie de aluat. 

Împletește ușor cele două foi de aluat și pune cozonacul rezltat în tava pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt. Unge cozonacii cu ou și deasupra presară puțin zahăr. Lasă cozonacii să stea în tavă pentru 10-15 minute, apoi pune-i în cuptorul preîncălzit pentru 30-35 de minute, la 200 de grade. 

În final, vei obține cozonaci fără frământare, dar foarte pufoși, rumeniți și aromați.

Comentarii

In today's fast-paced world, staying informed about the latest developments both domestically and globally is more crucial than ever. With a plethora of news outlets vying for attention, it's important to find a reliable source that provides not just news, but insights, and stories that matter to you. This is where [url=https://www.usatoday.com/]USAtoday.com [/url], a leading online news agency in the USA, stands out. Our commitment to delivering the most current news about the USA and the world makes us a primary resource for readers who seek to stay ahead of the curve.

Subscribe for Exclusive Content: By subscribing to USAtoday.com, you gain access to exclusive content, newsletters, and updates that keep you ahead of the news cycle.

[url=https://www.usatoday.com/]USAtoday.com [/url] is not just a news website; it's a dynamic platform that empowers its readers through timely, accurate, and comprehensive reporting. As we navigate through an ever-changing landscape, our mission remains unwavering: to keep you informed, engaged, and connected. Subscribe to us today and become part of a community that values quality journalism and informed citizenship.
Lasa un comentariu